Home /
Een goede motivatiebrief

Een goede motivatiebrief

Uw motivatie kan de doorslag geven om u wel of niet uit te nodigen. Wat doet u wel en wat doet u zeker niet?

Waar moet u op letten?

  • Doel van de brief
  • Stijl
  • Inhoud
  • Prestaties vermelden
  • Toon
 

De motivatiebrief

Doel van de brief
Uw motivatiebrief is een aanvulling op uw cv; hiermee verkoopt u zichzelf. Het doel is om de werkgever er van te overtuigen dat uw kwaliteiten en capaciteiten een aanwinst zijn voor het bedrijf. Uiteindelijk dient het natuurlijk als trigger om meer over u te weten te komen en u dus uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Stijl
Het is mooi als uw cv en motivatie een samenhangend geheel zijn door bijvoorbeeld dezelfde stijl aan te houden. Als u uw motivatiebrief en cv als aparte files meestuurt, doet u dat door hetzelfde lettertype en soortgelijke lay-out te gebruiken.

Daarnaast moet de brief duidelijk zijn, makkelijk om te lezen voor iedereen, dus ook mensen zonder technische kennis en relevante informatie bevatten. Vanzelfsprekend is uw motivatiebrief in correct Frans en/of Nederlands geschreven. Als er een contactpersoon in de advertentie staat, maakt u uw brief persoonlijker door deze echt aan deze persoon te richten in plaats van een algemene aanhef te gebruiken.

Inhoud
Maak een volledige brief die de aandacht wekt, maar geen ellenlange brief. Beperk u dus tot zaken die voor deze baan relevant zijn. Een goede motivatiebrief is nooit langer dan één pagina. Het moet de interesse wekken van de werkgever; u kunt tijdens een sollicitatiegesprek in detail treden. In de eerste alinea vertelt u waar u de vacature zag en wat u erin aanspreekt. Daarna maakt u de koppeling tussen uzelf en de baan: hoe verhoudt de baan zich tot uw cv, uw arbeidsverleden en uw opleiding? Wat kunt u concreet betekenen voor het bedrijf en welke eigenschappen dragen hieraan bij? Geef hier ook concrete voorbeelden: wat voor SAP-implementaties heeft u gedaan? Vergeet ook de afsluiting niet waarin u nogmaals uw enthousiasme benadrukt en zegt dat u graag meer over uzelf en uw cv vertelt in een persoonlijk gesprek.

Prestaties
Voorbeelden maken uw cv concreter. Wat heeft u in vorige banen bereikt? Met welke programma's heeft u gewerkt? Kunt u programmeren? Hoeveel jaar ervaring heeft u daarmee? Welke projecten heeft u afgerond en wat was hierin uw rol?

Overtuigd maar niet arrogant
In een motivatiebrief wilt u zichzelf promoten en een zo goed mogelijk beeld van uzelf neerzetten om te laten zien dat juist u de geschikte kandidaat bent voor de vacature, zonder arrogant over te komen. Blijf eerlijk en straight-to-the-point, maar benadruk zeker ook uw prestaties en datgene dat u uniek en geschikt maakt!

Volgende stap Een goed cv

 

Pagina's:

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen
Telefoon:
+32 (0) 78 48 50 90
... of we bellen jou
of u mailt ons