Home /
Een goed cv

Een goed cv

Uw cv is het eerste contact met uw nieuwe werkgever. Voor de werkgever is dit de enige beschikbare informatie op het gebied van uw kennis en ervaring. Op basis van uw cv wordt beoordeeld of uw kennis en ervaring aansluiten bij de bij hen openstaande vacature. Het is dan ook belangrijk dat u met uw cv een goede indruk achterlaat.

 

 
 HOE STEL IK EEN GOED CV OP?

1. Het schrijven van uw cv

1.1 Uw cv opstellen
1.2 Uw cv interessant maken
1.3 Hoe creëer ik een zichtbare identiteit? 

2. Uw eerste cv

2.1 De basiselementen van een cv
2.2 Wat wil ik bereiken?
2.3 Wat te doen wanneer u niet precies weet wat u wilt bereiken
2.4 Wat zijn mijn key competenties?
2.5 Wat zijn mijn behaalde resultaten tot op heden?
2.6 Andere belangrijke aspecten in uw cv 

3. Veelgemaakte fouten op cv's
3.1 Te lang of te kort
3.2 Spelling
3.3 Onprofessioneel
3.4 Niet specifiek
3.5 Verder

4. Referentietips
4.1 Kiezen van de juiste referenten
4.2 Problemen met referenten
4.3 IT inhoudelijke referenten 

 

1. Het schrijven van uw cv

1.1 Uw cv opstellen
Het beste kun u uw cv per vacature/werkgever schrijven. Iedere baan is verschillend, net als elke werkgever. Het is belangrijk dat uw cv zich rechtstreeks richt tot de openstaande vacature met de daarin genoemde criteria en al het andere dat relevant is voor deze vacature. 

 1.2 Uw cv interessant maken
Uiteraard zijn er goede cv formats waarin de meeste basiscompetenties wel vermeld worden, maar om eruit te springen is het verstandig om uw cv expliciet op de vacature te richten. Het idee hierbij is om een zichtbare identiteit te creëren bij de werkgever. Een van de beste manieren om dit te bewerkstelligen is het vermelden van de behaalde resultaten in uw werk. Dit lijkt op het vermelden van uw kennis/eigenschappen, maar hiermee toont u specifieker aan wat u heeft bereikt met die kennis/eigenschappen. Noem hierbij alleen zaken die relevant zijn voor deze werkgever. De werkgever ziet graag waar uw meerwaarde past in zijn of haar organisatie. 

1.3 Hoe creëer ik een zichtbare identiteit?
Begin met het nadenken over wat u allemaal hebt bereikt en hoe dit van waarde kan zijn voor de openstaande vacature. Wat was uw rol binnen het team en welke resultaten heeft u behaald? Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkzaamheden binnen de procesverbetering, de blueprintfase, het inrichten en/of customizen, het schrijven van handleidingen, het trainen van key users, etc. Probeer ook concreet de uiteindelijke resultaten – zoals bijvoorbeeld de precieze tijds- en kostenbesparing – van uw werkzaamheden te vermelden. Het idee van bovenstaande is om uw cv interessant te maken voor de werkgever. Hierdoor ziet hij/zij in duidelijke indicaties wat u heeft gedaan, hoe u dit hebt gedaan en wat dus uw meerwaarde is. Vergelijk bovenstaande ook met het enkel benoemen van uw positie (bijv. NAAM Bedrijf en NAAM positie). 

Wat u niet mag vermelden
Zet nooit valse of misleidende informatie op uw cv. Zorg dat u zichzelf nooit in een positie nestelt waarin mensen in uw werkomgeving u niet meer kunnen vertrouwen. De waarheid komt te allen tijde boven. Houd het eerlijk.

2. Uw eerste cv

2.1 De basiselementen van een cv

Voordat u bezig gaat met het schrijven van uw eerste cv, is het belangrijk om de basiselementen van een goed gestructureerd cv te kennen. Het kennen van een goed cv geraamte en dit optimaal te gebruiken bij de specifieke vacature waarop u wilt reageren, is essentieel om te worden uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Een goed cv herbergt normaliter de onderstaande criteria:

 1. Persoonlijke Informatie (NAW gegevens)
 2. Werkervaring en behaalde resultaten
 3. Opleidingen, cursussen, certificeringen en andere opgedane kennis
 4. Persoonlijke Informatie (andere relevante details)

Een cv moet een duidelijk beeld kunnen geven betreffende onderstaande aspecten:

 1. Wat wil ik bereiken
 2. Wat zijn mijn kwaliteiten/competenties
 3. Wat zijn mijn resultaten tot op heden

 

2.2 Wat wil ik bereiken?
Deze vraag zal gericht moeten zijn op de vacature waarop u solliciteert. Het is dus belangrijk om eerst na te denken en te beslissen wat u wilt bereiken en waar u naar toe wilt in uw carrière. Verwoord dit vervolgens duidelijk in uw cv. Uiteraard helpt het wanneer uw carrièrewensen direct aansluiten op al behaalde opleidingen en opgedane werkervaring. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het belangrijk om duidelijk te vermelden dat u over de juiste attitude beschikt om de baan goed te kunnen invullen. Om uw cv goed op de vacature te kunnen projecteren, is het verstandig om alle werkzaamheden gericht op de vacature te vermelden op uw cv. Denk hierbij aan werkzaamheden tijdens uw studie, vrijwilligers- en/of uitzendbaantjes. 

2.3 Wat te doen wanneer u niet precies weet wat u wilt bereiken
Uiteraard is er ook een kans aanwezig dat u niet precies weet wat je wil bereiken; maak u niet druk, dit is meer regel dan uitzondering voor mensen die net van de hogeschool of de universiteit komen. In dit geval is het verstandig om een concrete lijst te maken die u vervolgens zal helpen om uw cv op te stellen:

 • Som drie tot vijf werkzaamheden op waar u helemaal niets mee hebt (bijvoorbeeld: U werkt niet graag met cijfers, u hebt niets met het verkopen van producten, etc.)
 • Som twee of drie branches op waarbinnen u zou willen werken (bijvoorbeeld: U houdt van contact met verschillende mensen – consultancy branche, u houdt van een vaste werkomgeving – eindgebruikersbranche, etc.)
 • Som een aantal van uw best behaalde resultaten op die bewijzen dat u de juiste mentaliteit en competenties hebt binnen die branche
 • Vraag een gesprek aan met een loopbaanadviseur 

2.4 Wat zijn mijn key competenties?
Deze stap is een stuk makkelijker dan u denkt. Kies één van de hierboven opgesomde branches en noteer concrete voorbeelden van resultaten van uw talent en gedaan werk. Als voorbeeld: Dat u tijdens uw studie al in een IT landschap changes hebt mogen in-/doorvoeren. Anders gezegd: Dat de lezer van uw cv inziet dat u al (deels) kennis hebt van de gevraagde competenties. De competenties die u hierin kunt benoemen zijn vaak onder te verdelen in de volgende categorieën:

 • Organisatie competenties
 • Management competenties
 • Technische competenties

Naast de key competenties zijn er verder nog noemenswaardige competenties zoals het in bezit zijn van bepaald type rijbewijzen, andersoortige IT competenties, etc. 

2.5 Wat zijn mijn behaalde resultaten tot op heden?
Aangezien u net klaar bent met afstuderen en nog niet kan buigen op echte werkervaring zal u uw resultaten tot op heden moeten halen uit uw studentenperiode. Zorg er echter voor dat u deze wel opsomt in uw cv. Ook kunt u voltooide (en complexe studie-) projecten benoemen, behaalde certificeringen tijdens uw studie en bepaalde competities/wedstrijden die u gewonnen heeft. 

2.6 Andere belangrijke aspecten in uw cv

 1. Duidelijke ‘actie’ taal over wat u heeft bereikt
 2. Hobby’s en extracurriculair enkel benoemen wanneer dit relevant is voor de positie waarop u solliciteert
 3. Kort en bondig beschrijven (maak gebruik van bullet points). Een toekomstige werkgever neemt voor het scannen van een cv maximaal 10 seconden de tijd
 4. Professioneel en makkelijk lezend lettertype
 5. Correct gebruik van de Nederlandse taal
 6. Correcte spelling
 7. Correcte contactinformatie

Vergeet niet dat uw cv maatwerk moet zijn voor de positie waarop u reageert. Hierdoor zorgt u dat u de juiste key Competenties naar voren laat komen voor de openstaande positie en dat u de kans van uit worden genodigd vergroot. Dit kan dan ook hét verschil zijn tussen worden uitgenodigd en worden afgewezen.

3. Veelgemaakte fouten op cv's

Uw cv moet een trigger zijn voor een werkgever om u uit te nodigen. Er zijn een groot aantal dingen die fout kunnen gaan op een cv en daarmee de kans op een uitnodiging verkleinen. Vanzelfsprekend moet uw informatie correct en volledig zijn, maar er zijn ook andere fouten die vaak voorkomen.

3.1 Niet te lang en niet te kort
Veel werkgevers scannen een cv alvorens het wel of niet gedetailleerd door te nemen. Zorg er dus voor dat belangrijke dingen meteen in het oog springen. Wat u niet moet doen is een ellenlang cv maken waar niet doorheen te komen is. Al snel zal worden afgehaakt. Te kort zijn, oftewel onvolledig, is ook geen goed idee. Een heel cv past normaliter niet op slechts 1 A4’tje. Niet ieder cv is even lang, maar een pagina of twee is gemiddeld de lengte van een cv.

3.2 Spelling
Spelfouten en grammaticale fouten zijn elke manager een doorn in het oog. Sterker nog, vaak worden cv’s niet verder beoordeeld wanneer er taalfouten in zitten. Gebruik de spellingcontrole van uw computer en lees het geheel nog een keer na voor u het opstuurt. Probeer uw cv in foutloos te schrijven en gebruik zo min mogelijk afkortingen. Gebruik liever ook geen jargon; vaak worden cv’s eerst door HR-managers gescand die niet altijd diepe technische kennis hebben.

3.3 Onprofessioneel
Dat u uw cv niet op papier bedrukt met hartjes drukt, moge duidelijk zijn. Echter zijn er ook andere dingen in een cv die niet professioneel overkomen. Om te beginnen: uw e-mailadres. Het veiligste is uw naam of voorletter(s) en achternaam: met een e-mailadres als sweetgirl81@gmail.com wordt u namelijk zeker niet serieus genomen. Veel managers kijken op Social media om te kijken wie u bent en wat voor persoon u bent. Uw LinkedIn-profiel op uw cv vermelden is een goed idee, want dit is een professioneel netwerk en dit is onder andere waar dit medium voor bestemd is. Het is echter niet nodig om ook uw Facebookpagina toe te voegen. Vooral niet als u hier gênante foto’s op hebt staan.

3.4 Specifiek
Niet elke functie is precies hetzelfde, daarom is het goed om uw cv naast elke vacature specifiek te houden. Voor elke functie is iets anders van belang. Misschien zijn bepaalde nevenactiviteiten van groot belang voor de ene functie, maar kunt u voor de volgende functie beter de nadruk leggen op uw studie. Probeer dus voor elke vacature een zo specifiek en toegespitst mogelijk cv te hebben. Wat blijkt uit de vacature dat voor hen van belang is?

3.5 Verder
Leesbare lettertypes lezen fijn. Verklein uw lettertype niet, omdat u bang bent dat uw cv anders te lang wordt. Het is dan beter om een leesbaar iets langer cv te hebben. Kies ook uw lettertype zorgvuldig uit. Arial en Calibri zijn bijvoorbeeld professionele lettertypes; Comic Sans in principe niet. Als u URL’s gebruikt, is het handig om te checken of deze daadwerkelijk werken. Meestal is anti-chronologisch overzichtelijker dan chronologisch. Last but not least: liegen is een absolute don’t op een cv!

 

4. Referentietips

Het is vrij duidelijk wat een referentie is op uw cv. Het zijn namen en telefoonnummers van mensen die op inhoudelijk en/of sociaal vlak meer over uw werkhistorie kunnen vertellen. Denk hierbij aan verdere uitleg over uw kennis, ervaring en persoonlijke eigenschappen (binnen een team). Echter, het kiezen van referenten is vaak het lastigste gedeelte. 

4.1 Kiezen van de juiste referent(en)
U hebt een referent nodig die op hetzelfde (professionele) level kan spreken als uw toekomstige werkgever. Hiermee doelend op het aspect van kunnen ‘levelen’ op het aannemen van personeel en uw sollicitatie op de openstaande vacature. Idealiter is uw gekozen referent daarom een manager of leidinggevende. Ondanks dat waarschijnlijk meerdere managers en leidinggevenden het geen probleem vinden om een positieve referentie te verschaffen, is het belangrijk om goed na te denken wie van hen u het beste naar voren kan laten komen als een potentiële goede werknemer. Sommige referenten hebben de beste bedoelingen, maar zijn communicatief niet de meest vaardige personen. Zorg dat u hen niet om iets vraagt dat simpelweg niet haalbaar is voor hen om over te brengen. Het profiel van de ideale referent:

 • Communicatief vaardig, kan zichzelf op een fijne manier duidelijk maken en is zodoende makkelijk te begrijpen
 • Articuleert goed
 • Komt over als een leidinggevende of baas, is autoritair
 • Heeft inhoudelijke kennis van uw werkzaamheden en persoonlijk behaalde resultaten

 

4.2 Problemen met referenten
Uw cv vertelt precies wat u in uw gehele werkverleden hebt gedaan. Een van de meest gestelde vragen over uw referenten zal echter zijn “Waarom zijn er geen referenties van de andere werkgevers?”. Er zal vast een zeer goede reden voor zijn, maar het zal opvallen en vraagt om verduidelijking. In sommige gevallen is het ook daadwerkelijk zo dat u liever andere bronnen als referent gebruikt. Het kan zelfs zo zijn dat u de betreffende manager het liefst nooit meer ziet!
Wat de reden ook is, het voorbereiden van een antwoord op deze vraag is essentieel aangezien de vraag zal gaan komen en u hier niet over zal willen struikelen tijdens uw sollicitatiegesprek. Het kan zijn dat u een andere bron binnen de desbetreffende organisatie kunt vinden als referent. U kunt ook aangeven dat u gezien de relevantie van de werkzaamheden deze organisatie niet om een referentie hebt gevraagd. Hieraan zou u kunnen toevoegen dat de wel opgegeven referenten juist gevraagd zijn vanwege de relevantie van eerder gedane werkzaamheden ten opzichte van de werkzaamheden van de openstaande vacature. 

4.3 IT inhoudelijke referenten
Vacatures en dus werkzaamheden op IT vlak vragen specifieke en specialistische kennis waardoor uw referent antwoord moet kunnen geven op IT inhoudelijke vragen. IT/Technisch gekwalificeerde leidinggevenden of managers (of zelfs inhoudelijke experts) zijn hierdoor zeer goede referenten.
VOLGENDE STAP : Solliciteren

 

 

Pagina's:

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen
Telefoon:
+32 (0) 78 48 50 90
... of we bellen jou
of u mailt ons