Home /
Blog /
Wat ‘spreken’ developers? Dit zijn de 8 meest gevraagde programmeertalen

Wat ‘spreken’ developers? Dit zijn de 8 meest gevraagde programmeertalen

vrijdag 4 november 2016

trends & nieuws

  • Chris Zwart

Trends & nieuws

Heb je wel eens van dichtbij meegekeken met een programmeur? Het is fascinerend om ze aan het werk te zien. Elk bedrijf heeft op zijn minst een paar IT’ers in dienst die werken met code. Maar wat doet een programmeur nou precies als hij met zijn vingers over zijn toetsenbord ratelt? Bij veel mensen is ‘eentjes en nulletjes’ het eerste wat ze te binnen schiet. Het palet aan tekens dat programmeurs op hun scherm toveren is toch echt heel wat kleurrijker. Ze maken voor het schrijven van programma’s gebruik van programmeertalen. Daar zijn er ontzettend veel van. Om je een beter beeld te geven van de wereld waarin developers en programmeurs zich begeven, zetten we 8 van de meest gebruikte en gevraagde programmeertalen voor je op een rij. 

De wondere wereld van de programmeur
 

Wat is een computer toch een wonderlijk, onbegrijpelijk apparaat. Als jij klikt, wordt op magische wijze een programma geopend. Maar zo magisch is het in werkelijkheid niet. Achter elk programma en elke handeling zitten instructies, in de vorm van een reeks tekens: code. Code bevat letterlijk opdrachten voor de computer. Deze opdrachten worden geformuleerd door een programmeur en kunnen geschreven worden in verschillende programmeertalen. 

Voor een leek lijken alle programmeertalen op elkaar; developers weten wel beter.

Machine
 

Eentjes en nulletjes

 

We hadden het over eentjes en nulletjes; deze vorm van programmeren behoort tot een specifieke taal: machinetaal. De allereerste computers werden op deze manier geprogrammeerd. Je kunt je wel indenken dat het onderhouden en aanpassen van enorme reeksen machinetaal algauw erg ingewikkeld werd. Een oplossing werd gevonden in een nieuw soort programmeertaal: de assembleertaal. Deze code bevatte instructies in de vorm van tekst en was hierdoor veel beter te lezen voor programmeurs.
 

Begrijpelijke code
 

Tegenwoordig is ook de assembleertaal alweer gedateerd. De introductie van zogeheten hogere programmeertalen maakte code nog begrijpelijker. De broncode die developers in deze programmeertalen schrijven, wordt door een compilerassembler of interpreter (dat is geen persoon, maar een programma) vertaald naar machinecode. Zo weet de computer wat er moet gebeuren. 

Programmeurs zitten dus over het algemeen geen eentjes en nulletjes meer te typen; die misvatting is hierbij de wereld uit.


Jaren werk

 

Veel programmeertalen zijn ontwikkeld in de jaren ’80 of ’90 van de vorige eeuw, de tijd waarin computers en computersystemen snel geavanceerder werden. Er zijn ook programmeertalen die pas een paar jaar bestaan. Net als natuurlijke talen heeft iedere programmeertaal zijn eigen syntaxis en grammatica. Die heb je niet zomaar onder de knie, het kost vaak jaren om je een programmeertaal volledig eigen te maken. 

Maar welke programmeertalen worden nu het meest gevraagd door werkgevers?

Java


 

1. Java

 

Dikke kans dat je wel eens van Java gehoord hebt. Deze programmeertaal werd geïntroduceerd in 1995 door Sun Microsystems en wordt gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Java is een zogenaamde objectgeoriënteerde taal, opgebouwd uit objecten. Zo’n object is een lijst gegevens of een stuk tekst. Java wordt door een compiler omgezet naar machinetaal. Het kan toegepast worden op elk platform, denk bijvoorbeeld aan Windows, Unix en Mac OS. 

Je kunt met Java webapplicaties, desktopapplicaties en mobiele applicaties bouwen. Veel smartphones  werken met Java-programma’s, maar ook bijvoorbeeld internetbankieren gebeurt vaak met behulp van Java. Java-programmeurs, ook wel ‘Javanen’ genoemd, worden wereldwijd bij tal van bedrijven ingezet. 

 

2. JavaScript 

 

Java, JavaScript – dat heeft vast met elkaar te maken. Nou, niet echt. JavaScript is een scripttaal, een programmeertaal voor het schrijven van scripts. Scripts worden door programmeurs gebruikt voor het automatiseren van taken of voor het uitvoeren van een grote eenmalige taken. JavaScript werd net als Java geïntroduceerd in 1995, maar door een andere ontwikkelaar (Netscape). Waar Java wordt gecompileerd, wordt JavaScript direct geïnterpreteerd. Overigens zijn er wel overeenkomsten tussen beide talen, vooral op het gebied van de syntaxis (de schrijfwijze en de ‘taalregels’). 

Met JavaScript kunnen websites interactief gemaakt worden. Een goed voorbeeld is de zoekfunctie van Google. Als jij een zoekopdracht begint te typen, komen er al opties tevoorschijn. Dat gebeurt met behulp van JavaScript. 

3. C

 

Niet alleen de programmeertaal met de kortste naam, maar ook de oudste en meest invloedrijke in dit rijtje. C werd in 1973 geïntroduceerd door Dennis Ritchie en kan getypeerd worden als een taal die een hoge mate van nauwkeurigheid vereist. Een programmeur die met C werkt, moet daarom precies weten wat hij doet. C is vrij snel en kan voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt. 

Hoewel C langzaam aan populariteit verliest, behoort de taal nog altijd tot de meest gebruikte en gevraagde. Diverse jongere programmeertalen (C++, Objective-C, Java, JavaScript, C#, PHP) zijn daarnaast voor een belangrijk deel beïnvloed door C. 

 

Laptop

 

4. C++

 

Net als Java is C++ (uitgesproken als ‘C plus-plus’) een objectgeoriënteerde programmeertaal. De taal werd in 1986 geïntroduceerd als opvolger van de taal C. C++ is een veelzijdige taal die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Het besturingssysteem Windows is bijvoorbeeld  geschreven in C++, maar ook grote 3D-computerspellen worden in C++ geschreven. 

C++ wordt algemeen gezien als een vrij ingewikkelde taal, die je niet 1-2-3 onder de knie hebt. C++-developers kom je veel tegen bij bedrijven die software ontwikkelen, maar ook steeds meer bij bedrijven die niet in de IT-sector actief zijn. 

5. PHP

 

Met PHP kun je dynamische websites bouwen. Dit zijn websites waarbij pagina’s pas gegenereerd worden op het moment dat de gebruiker ergens op klikt. Je kunt hierbij denken aan webmail, weblogs en internetfora. Dynamische pagina’s zijn niet geschreven in code, maar in gewone tekst. Dit heeft als voordeel dat er serverruimte bespaard wordt én dat gebruikers zelf wijzigingen kunnen aanbrengen (denk bijvoorbeeld aan Wikipedia). Met behulp van PHP wordt de tekst omgezet in HTML, maar dus pas op het moment dat een pagina wordt geopend. 

PHP is een server-side-taal, dit houdt in dat de code niet wordt uitgevoerd in de webbrowser van gebruikers, maar op de server waar de bestanden zich bevinden. Net als Java en JavaScript heeft PHP zijn twintigste verjaardag inmiddels gevierd.

Keyboard  

6. C#

 

Nog zo’n aparte naam. C# spreek je uit als ‘C sharp’, op z’n Engels. Ook deze programmeertaal hoort bij het .NET Framework en wordt beschouwd als de belangrijkste taal voor dit platform. Ook C# is een objectgeoriënteerde programmeertaal; het lijkt veel op Java. Dat laatste is niet geheel toevallig: C# werd in 2001 door Microsoft gepresenteerd als tegenhanger van Java. Zowel bij desktopapplicaties, serverapplicaties als in mobiele apparaten kan gebruik gemaakt worden van C#. 

Je zult C#-developers vaak tegenkomen bij bedrijven die software ontwikkelen, maar eigenlijk is er bij de meeste bedrijven wel werk voor ze. Meestal werken ze in een multidisciplinair team van ontwikkelaars en andere specialisten.
 

7. Objective-C

 

Objective-C is een beetje een vreemde eend in de bijt in dit lijstje. Deze programmeertaal wordt namelijk vooral gebruikt voor het programmeren van iOS, het besturingssysteem van Apples iPhone. Omdat er ontzettend veel iPhone-gebruikers zijn, is er automatisch veel vraag naar programmeurs en developers die thuis zijn in Objective-C. Deze programmeertaal hoort dus absoluut in dit rijtje thuis. 

Objective-C werd in 1986 ontwikkeld als objectgeoriënteerde uitbreiding van de taal C. Vrij recent is Apple overigens begonnen met het inpassen van een nieuwe programmeertaal naast Objective-C: Swift. 


8. Python

 

Last but not least in dit overzicht: Python. Deze open-source programmeertaal werd in 1991 geïntroduceerd en is ontwikkeld door de Nederlander Guido van Rossum. Inmiddels wordt de taal doorontwikkeld door de non-profitorganisatie Python Software Foundation (PSF). Python wordt gebruikt als scripttaal in besturingssystemen, als programmeertaal voor wiskundige en wetenschappelijke programma’s en bij de ontwikkeling van webapplicaties. 

Omdat de basis van Python relatief eenvoudig te leren is, en het overal toegepast kan worden, is deze taal wereldwijd één van de meest gebruikte. Talloze bedrijfssystemen, games en webshops worden aangestuurd door Python. Vooral in de Verenigde Staten wordt deze programmeertaal momenteel ontzettend veel gebruikt.  

Terug naar overzicht
 
 
Terug naar overzicht

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen
Telefoon:
+32 (0) 78 48 50 90
... of we bellen jou
of u mailt ons