5 sollicitatietips die je hoe dan ook wilt lezen

selectie

 •  
 •  
 • Marieke Knippers

Selectie

Steve McLellan, Sarah Nicholson, Tim Reed, Nick Keeley, Janice Simpson, Antonia Clark en Alexandra Hemingway zijn stuk voor stuk ervaren carrièreadviseurs, verbonden aan verschillende gerenommeerde universiteiten in Groot-Brittannië. Hun ervaringen met sollicitanten kunnen jou helpen om het maximale resultaat te behalen in de zoektocht naar een nieuwe job. Ze geven jou 5 ultieme tips voor je sollicitatiegesprek! 

 

Oefening


1. Oefening baart kunst

Net zoals met alles in het leven, leer je solliciteren door te proberen. Bedenk van tevoren welke vragen je verwacht en schrijf ze op. Welke antwoorden wil je geven? Noteer ze. Het is onmogelijk en contraproductief om volledig uitgeschreven antwoorden uit je hoofd te leren, dus werk met een ruwe opzet van wat je hebt bedacht en vertrouw op je eigen kunnen. 

Neem vervolgens de tijd om je te richten op hoe je overkomt. Hoe zie je eruit en hoe klink je? Je komt daar het snelst achter wanneer je jezelf eens enkele malen voor de spiegel interviewt. Werk met de vragen en antwoorden die je hebt opgeschreven en kijk kritisch naar jezelf. Zorg ervoor dat je het volgende uitstraalt: 

 • Professionaliteit
 • Betrouwbaarheid
 • Vriendelijkheid 


 

Oefen net zo lang tot je voor jouw gevoel de bovenstaande 3 kwaliteiten overbrengt en let hierbij op je fysieke houding en de handgebaren die je maakt. Probeer daarnaast structuur aan te brengen in je antwoorden, dit kan je tijdens het gesprek houvast bieden. Creëer een duidelijk begin, midden en einde in je respons en gebruik het einde als een soort samenvatting van de eerste twee onderdelen. Het is geen probleem als je dit niet tot in perfectie weet uit te voeren, maar het is zeker en vast de moeite waard om te proberen. 

Tijdens de voorbereiding van een sollicitatiegesprek is het bovendien slim om rekening te houden met je stemgebruik. Test je stem eens door je antwoorden op te nemen met je mobiele telefoon en beoordeel tijdens het luisteren de volgende aspecten:

 • Toon
 • Volume
 • ZuiverheidDe toonhoogte blijft een tricky aspect. Zenuwen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je de toonhoogte aan het einde van de zin iets verhoogt of dat je jouw antwoorden op vragende wijze geeft. Met andere woorden: zenuwen beïnvloeden je stemgeluid. Je hiervan bewust zijn tijdens het sollicitatiegesprek kan je enorm helpen bij het controleren van jouw manier van spreken. 

 

Voorbereiding

 

 

2. Geen voorbereiding betekent geen baan

Vraag 100 interviewers wat zij als de grootste teleurstelling beschouwen bij sollicitanten en zij zullen in koor zeggen: ‘Een gebrek aan kennis over het bedrijf.'

Een gebrek aan kennis wordt vaak geïnterpreteerd als een gebrek aan interesse, iets dat je te allen tijde wilt voorkomen. 

Wanneer je een hbo- of wo-diploma hebt behaald, bezit je bepaalde onderzoeksvaardigheden. Gebruik deze tijdens het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. Vergeet daarbij sociale netwerken en social media niet.

Je wilt in ieder geval de volgende zaken weten over het bedrijf waar je het sollicitatiegesprek hebt:

 • Hoe heeft de organisatie zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
 • Hoe hebben de producten en diensten van het bedrijf de markt veranderd?
 • Wie zijn de directe concurrenten?
 • Hoe ziet de bedrijfscultuur en -sfeer eruit?
 • Wat gaat de toekomst mogelijkerwijs brengen voor het bedrijf?


Gebruik de informatie die je hebt gevonden slim; een gesprek is geen quiz waarbij het opnoemen van feiten je de hoofdprijs oplevert. Het gaat er meer om dat je weet te demonstreren dat je begrijpt waar het om gaat. Je interviewer moet het gevoel hebben dat jij snapt wat jouw rol als werknemer inhoudt.


Suit


3. Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk

Je staat meteen 1-0 achter wanneer je gedurende de eerste paar minuten van kennismaking met de interviewer een van de volgende dingen doet:

 • Een slappe hand geven
 • Te weinig oogcontact maken
 • Geen positieve energie uitstralen met je lichaamshouding
 • Je niet opgewekt en vrolijk gedragen 


Waarom dit meteen voor een achterstand zorgt? Omdat de interviewer zichzelf tijdens de rest van het gesprek van het oordeel, dat hij binnen de eerste minuten vormt, zal proberen te overtuigen. De Duitse psycholoog Robert Rosenthal concludeerde in een van zijn wetenschappelijke studies dat de eerste indruk een ‘self-fulfilling prophecy’ is: als hij slecht is, zal het veel moeite kosten om dit te herstellen. 

 

Solving prolems4. Zorg dat je vragen over je vaardigheden kunt beantwoorden

Iedere werkgever heeft voor een vacature iemand nodig met specifieke skills; je gaat onvermijdelijk vragen over deze vaardigheden krijgen. De interviewer zal antwoorden willen krijgen waaruit jouw bekwaamheid blijkt. Bereid je hier optimaal op voor door situaties te beschrijven waarin jouw kwaliteit van handelen duidelijk naar voren komt. Denk daarbij aan voorbeelden die te maken hebben met: 

 • Samenwerken
 • Communiceren
 • Het oplossen van problemen
 • Timemanagement


Als je weinig relevante werkervaring hebt en toch bent uitgenodigd, zal de interviewer zich hiervan bewust zijn. Probeer je antwoorden te baseren op de meest relevante ervaring die je tot nu toe hebt opgedaan, bijvoorbeeld tijdens je studententijd, tijd als parttimer of tijd als vrijwilliger. Denk daarnaast aan kwaliteiten die je kunt halen uit één van je hobby’s, interesses of uit andere nevenactiviteiten.

Bestudeer dus grondig of er bepaalde vaardigheden, waarnaar specifiek gevraagd wordt in de vacaturetekst, terugkomen in de dingen die je hebt gedaan in je leven. Een goed antwoord bevat in ieder geval een concreet voorbeeld waarmee de nadruk wordt gelegd op jouw rol en de door jou ondernomen acties.

Zoek als extra hulpmiddel eens naar de STAR-methodiek op Google. STAR staat voor:

 • Situation
 • Task
 • Action
 • Result


Aan de hand van STAR kun je jouw competenties duidelijk en concreet weergeven. Je beschrijft eerst kort een situatie en wat jouw taken en doelen waren. Daarna leg je jouw rol en input gedetailleerd uit en uiteindelijk vertel je welke resultaten dit opleverde.


Relax


5. Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent: interesse


Als je tijdens de voorbereiding van jouw gesprek je zenuwen en spanning moeilijk kunt onderdrukken, denk dan aan het volgende:  

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek betekent dat een werkgever er in zekere mate al van overtuigd is dat jij geschikt bent voor de beoogde job.

Met andere woorden: het lijkt alsof je goed bij het bedrijf zult passen; het enige wat jij hoeft te doen is dit bevestigen. Met behulp van bovenstaande tips kun je ver geraken met jouw sollicitatiegesprek.


Nog geen sollicitatiegesprek in de planning?

Al deze adviezen zijn leuk en aardig, maar het kan zijn dat je op dit moment nog geen gesprek in het vooruitzicht hebt. Misschien zoek je nog niet actief, heb je een drukke baan en ontbreekt het je aan tijd om je te oriënteren - of weet je simpelweg niet waar je moet beginnen. 

In dat geval wordt het tijd om je te laten begeleiden door Bonque. Bonque is een ICT-vacaturesite met een zeer groot netwerk van topwerkgevers door heel België. Heb je het gevoel dat jouw zoektocht wat meer dynamiek kan gebruiken? Laat dan hier je cv achter! 

Artikelen die je waarschijnlijk ook interessant vindt

 

 

 

 

 

 

selectie

Steve McLellan, Sarah Nicholson, Tim Reed, Nick Keeley, Janice Simpson, Antonia Clark en Alexandra Hemingway zijn stuk voor stuk ervaren carrièreadviseurs, verbonden aan verschillende gerenommeerde universiteiten in Groot-Brittannië. Hun ervaringen met sollicitanten kunnen jou helpen om het maximale resultaat te behalen in de zoektocht naar een nieuwe job. Ze geven jou 5 ultieme tips voor je sollicitatiegesprek!